Ženske se čedalje pogosteje nagovarja k uporabi laserja, bodisi za estetske namene (pomladitev nožnice), za zdravljenje uhajanja vode, oziroma zaradi težav z mehurjem ali pa zaradi zdrsa ginekoloških organov.  Pri ponujanju »udobnih« in »minimalno invazivnih« laserskih terapij pa se obljublja visok odstotek uspeha in s tem povezano zadovoljstvo pacientk.

Tu se pa postavlja vprašanje, ali tovrstno zdravljenje resnično pomaga ali ne gre zgolj za obet lahkega zaslužka? Koliko je resnice v izrečenih trditvah o učinkovitosti laserja? In kaj na to pravi stroka? 

Po izsledkih najnovejše raziskave, ki je bila letos objavljena v najpomembnejši uro-ginekološki svetovni reviji »International Urogynecology Journal« zaenkrat ni dovolj objektivnih dokazov o učinkovitosti laserja pri zdravljenju žensk, ki jim uhaja voda, imajo prekomerno aktivnost mehurja ali pa imajo zdrs maternice ali mehurja. Skoraj vse do sedaj objavljene klinične študije o laserski terapiji nožnice so zelo slabe kvalitete in ne vključujejo podatkov o dolgotrajni učinkovitosti. Pri preverjanju kratkotrajne učinkovitosti laserja pa ne izključujejo možnosti učinka placeba. Pri prikazovanju uspeha zdravljenja je pri laserju dokazana izjemno visoka mera pristranskosti.

Dejstvo je, da je prodornost laserja v vaginalno tkivo manjše od 1 mm in ker je sluznica nožnice debela okoli 2,5 mm to pomeni, da laserski žarek sploh ne prebije niti sluznice nožnice in na ta način ne doseže podpornih struktur (fascije) sečnice in mehurja ter vezi (ligamenti), na katere bi zagotovo moral učinkovati, če bi z njim hoteli odpraviti uhajanje vode in zdrs ginekoloških organov.

Glede na dolgoletne izkušnje in v skladu z navedenimi dejstvi, prof. dr. But torej ne priporoča uporabe vaginalnega laserja pri zdravljenju uro-ginekoloških težav. Podobno stališče glede uporabe vaginalnega laserja je zavzelo tudi Ameriško združenje ginekologov in porodničarjev (ACOG), Mednarodno združenje za kontinenco (ICS) in Združenje ginekologov in porodničarjev Kanade (SOGC). Uporabo laserja pa odsvetuje tudi Ameriški urad za varno hrano in zdravila (FDA).

Torej, v primeru, če imate težave z mehurjem, ali vam morda uhaja voda, oziroma opažate zdrs uro-ginekoloških organov (maternica, mehur, črevo), obstajajo danes različne moderne metode zdravljenja, ki so zelo učinkovite, kar izkazuje tudi z dokazi podprta medicina (EBM). Na voljo so učinkovita zdravila, minimalno invazivne operacije z vaginalnim trakom in laparoskopsko operativno zdravljenje zdrsa ter električne oz. magnetne stimulacije. Za vse te oblike zdravljenja pa vam zaenkrat ni potrebno plačati nič, če imate urejeno zdravstveno zavarovanje.

Če vam morda uhaja voda in opažate zdrs maternice in mehurja vas vabimo, da se oglasite pri nas ali pa nam pišete na info@uro-ginekologija-but.si. Z veseljem vam bomo pomagali na preverjen način, ki ga podpirajo smernice svetovnih strokovnih združenj.