Prof. dr. Igor But je v sodelovanju s prof. dr. Stefanovićem izvedel prvo laparoskopsko operacijo zdrsa maternice na kliniki v Beogradu. Šlo je za 45 letno žensko s popolnim zdrsom maternice (totalni prolaps uterusa) in mehurja (cistokela), kar jo je zelo obremenjevalo pri vsakdanjem življenju, predvsem pa pri športnih aktivnostih in spolnosti.

Operacija se je zelo lepo iztekla, dr But je z minimalno invazivnim  laparoskopskim pristopom maternico pričvrstil na ligament sprednje stene hrbtenice in jo s tem vrnil na njeno normalno mesto v nožnici. Ker se je pacientka po operaciji zelo dobro počutila, je šla drugi pooperativni dan domov.

Kdaj lahko govorimo o zdrsu maternice ?

O zdrsu matenice govorimo takrat, ko se maternica spusti v nožnico ali pogleda iz nje ven. Do zdrsa maternice privedejo spremembe kolagena in poškodbe vezivnega tkiva, v kombinaciji s slabo močjo mišic medeničnega dna. Zdrs nožnice ne predstavlja nevarnosti za zdravje, je pa zelo neprijeten in lahko poslabša kvaliteto življenja žensk.

Kakšni so simptomi zdrsa?

– občutek vlečenja navzdol (ali kot da nekaj leze iz nožnice);

– občutek pritiska zaradi izbokline v nožnici; pojavljajo se težave pri vstavljanju oziroma odstranjevanju tamponov;

– bolečina v križu (v ledvenem delu);

– motnja pri odvajanju vode, zastajanje vode, ponavljajoča se vnetja mehurja;

– krvavkasti izcedki zaradi drgnjenja maternice ob spodnje perilo;

– nelagodje oz. bolečine pri spolnih odnosih;

– stresna inkontinenca ali uhajanje seča pri dvigovanju težjih bremen, kašljanju ali kihanju;

– pri cistokeli (izbočenje dela sečnega mehurja skozi steno nožnice) ali pri uretrokeli (zdrs sečnice) se lahko pojavi pogosto uriniranje ter siljenje k uriniranju;

– pri rektokeli (izbočenje dela stene danke proti nožnici), se lahko razvijejo težave pri odvajanju blata.

Zdrs_maternice_III_stopnja

Na sliki je prikazan zdrs maternice, pri katerem gleda vrat maternice skozi nožnico ven in se drgne ob spodnje perilo.

Vzroki za pojav zdrsa maternice so različni. Povezujejo jih z vaginalnim porodom, težjim fizičnim delom, velikokrat pa gre tudi za vpliv genetskih dejavnikov, še posebej pri mlajših ženskah, oziroma pri tistih, ki so mlajše od 50 let.

V preteklosti so se ginekologi pri teh ženskah skoraj izključno odločali za odstranitev maternice ali pa za vaginalno rekonstruktivno operacijo, pri kateri so odrezali vrat maternice in dvignili maternico s posebno tehniko šivanja (Manchester Fothergilova operacija).

 

Po tej operaciji pa nosečnost ni več varna, saj lahko zaradi popuščanja vratu maternice grozi pozni splav ali predčasni porod, z vsemi posledicami prematurnosti za otroka.

Vedno več žensk pa se sedaj odloča za ohranitev maternice, zato jim predlagamo laparoskopski poseg, pri katerem na minimalno invazivni laparoskopski način dvignemo maternico, hitro po operaciji pa so ženske lahko fizično, športno in spolno aktivne. Če želijo, lahko tudi zanosijo, vendar lahko rodijo izključno s carskim rezom.

Kako lahko preventivno ukrepamo?

– s stiskanjem medeničnih mišic (Keglove vaje) izboljšate moč teh mišic in pomagate pri ohranjanju normalne lege organov;

– izogibajte se težjemu fizičnemu delu in prenašanju težkih bremen, saj se pri teh aktivnostih močno poviša pritisk v trebušni votlini, ki se nato prenese na mišice medeničnega dna in ga zelo obremeni ter s tem zelo poveča tveganje za pojav zdrsa;

– pri preventivi lahko pomaga tudi stimulacija na magnetnem stolu, kjer sunki magnetnega polja jačajo moč mišic medeničnega dna;

– pred dvigovanjem, kašljem in nošenjem bremen zavestno stisnite mišice medeničnega dna;

– lokalna hormonska terapija lahko olajša nekatere simptome zdrsa (suha nožnica, težave z mehurjem, uhajanje vode) in pripravi sluznico nožnice na morebitno operacijo.

Vsekakor pa poskrbite za zdrav življenjski slog: priporočljiva je sproščujoča telesna aktivnost, sprehodi, spolnost, primerna hidracija telesa.

Pazite na pravilno telesno držo, izogibajte se kajenju in prekomernemu uživanju alkohola.