Bolečina v “jajčnikih” je pogosta težava, s katero se srečujejo ženske vseh starosti. Bolečine se pojavljajo v spodnjem delu trebuha in v mali medenici, zato jih vse ženske tradicionalno pripisujejo ginekološkim organom.

“Bolijo me jajčniki” rade rečejo in se odpravijo na ginekološki pregled. Nato pa se pogostokrat zgodi, da razočarane zapustijo ambulanto, saj se izvor bolečin na ginekološkem pregledu ni pojasnil. Ali vam je to kaj znano?

Kljub temu, da ženske menijo, da jih bolijo jajčniki, oziroma, da imajo vnetje jajčnikov; pa za bolečine v spodnjem delu trebuha najpogosteje niso “krivi” ravno jajčniki, ampak so vzroki pogostokrat v drugih organskih sistemih, redkeje so bolečine tudi psihogenega izvora.

Bolečine v mali medenici so lahko ginekološkega izvora, če se pojavljajo vsak mesec v sredini ciklusa ali pred, oziroma med menstruacijo. Lahko odražajo vnetje jajčnikov, raztezanje in razpok ciste jajčnika, tumorje jajčnikov in maternice, prekinitev prekrvavitve jajčnika, ali pa razpok jajcevoda pri zunajmaternični nosečnosti.

Bolečine pa so lahko tudi kronične narave. Ginekologi v tem primeru najprej pomislimo na endometriozo, še posebej če so povezane z bolečino pri spolnih odnosih in kadar gre tudi za pridruženo neplodnost.

Razen ginekoloških vzrokov moramo pri diagnostiki pomisliti tudi na prebavni trakt (vnetje slepiča ali divertiklov, ulcerozni colitis, Crohnova bolezen, sindrom razdraženega črevesa, žolčni kamni, itd), na sečila (kamni v mehurju in sečevodu, vnetje mehurja, prekomerna aktivnost mehurja, sindrom bolečega mehurja) in zelo pogosto tudi na lokomotorni sistem – gibala (spinalna stenoza, diskus hernija), na fibromialgijo ali na miofascialno bolečino.

Pri diagnostiki nam je razen dobrega pogovora (anamneza in vprašalniki) pomemben tudi klinični pregled in laboratorijske (hemogram, CRP, CA 125…) in slikovne preiskave (ultrazvok, Rtg, CT, MR).

Pri zdravljenju pa so na voljo različna zdravila, električne in magnetne stimulacije, blokade in tudi operacije, ki jih skoraj izključno izvajamo na minimalno invaziven laparoskopski način.

Pri psihogenem vzroku bolečine pa priporočamo tudi pregled pri klinični psihologinji in psihoterapevtu, saj se pogosto lahko skrivajo v globini čustev tudi neprijetne spolne in druge izkušnje v mladosti ali pa v partnerski zvezi.