Project Description

Ginekološke težave

NAROČITE SE

Ginekološke težave

Naročite se

Imate katero izmed spodaj navedenih težav?

Bolečina pri spolnih odnosih je lahko površinska ali globoka.

Površinska bolečina nastane pri odnosu ob prodiranju,  vzrok je lahko npr. vnetje nožnice (glivično).

Vzrok za bolečino ob prodiranju je lahko tudi vnetje vhoda v nožnico (vestibulitis), prekomerno zožitev vhoda v nožnico zaradi bolezenskih sprememb (lichen) ali zaradi stanja po ginekološki operaciji. Vzrok pa je lahko tudi neznan (vulvodinija).

Globoka bolečina pri spolnem odnosu je lahko posledica globoke pelvične endometrioze, miomov, cist jajčnikov, pogosto pa je lahko tudi posledica kompresije živcev, ki izvirajo iz ledveno-križnega dela hrbtenice.

Lahko so glivičnega, bakterijskega ali trihomonadnega izvora. Za preprečevanje vnetij je bistvenega pomena pravilen pH nožnice.

Motnje menstruacijskega ciklusa in neredne krvavitve so ena najpogostejših težav žensk v reproduktivnem obdobju. Gre za težave, ki so najpogosteje nastanejo zaradi hormonskih motenj, v manjšem obsegu pa so vzroki za neredne krvavitve iz maternice, spremembe v sluznici maternice (npr. polipi, miomi) ali pa vnetje oz. tumorji zgornjih rodil.

Krvavitev je ob pozitivnem nosečnostnem testu lahko tudi znak ogrožene zgodnje nosečnosti. V primeru, da krvavitev spremlja še bolečina v spodnjem delu trebuha, pa moramo izključiti možnost zunajmaternične nosečnosti, ki predstavlja življenje ogrožujoče stanje.

Krvavitev iz nožnice lahko nastane tudi zaradi poškodbe nožnice (npr. pri spolnem odnosu), ali pa zaradi nenevarnih ali nevarnih sprememb na materničnem vratu (krvavitev po odnosu), redkeje je krvavitev iz nožnice posledica tujka ali sprememb v sluznici nožnice.

Menstruacije so lahko boleče že od prvega pojava dalje (primarna dismenoreja), ali pa postanejo boleče kasneje v življenju ženske (sekundarna dismenoreja). Pogosto so vzroki za boleče menstruacije spremembe v steni maternice, kot so to npr. miomi ali adenomioza. Bolečine pri menstruaciji lahko imajo tudi pacientke z nemediciranim (bakrenim) materničnim vložkom.

V obdobju perimenopavze in kasneje, ko več nimajo menstruacije (pomenopavza) nastopijo pogostokrat težave, kot so vročinski valovi, nočno potenje, palpitacije (občutek razbijanja) srca, nespečnost, utrujenost in depresivnost. Med pomembne pozne težave estrogenskega primanjkljaja pa sodita izguba kostne gostote (osteopenija, osteoporoza) in genitourinarni sindrom v menopavzi (suha nožnica).

Obstaja veliko različnih vrst zaščite pred neželjeno nosečnostjo. Pomembna sta kondom in femidon (ženski kondom), ki nudita hkrati tudi zaščito pred spolno prenosljivimi mikroorganizmi.

Na voljo so tudi naravne metode kontracepcije, diafragma in spermicidi.

Med vsemi metodami zaščite pred neželjeno nosečnostjo pa sta resnično zanesljivi le hormonska kontracepcija (tabletke, vaginalni obroček, maternični vložek) in sterilizacija.

Načini zdravljenja

Vnetja nožnice se lahko učinkovito zdravijo z vedenjskimi ukrepi in z zdravili :

  • odsvetujemo izpiranje nožnice in nošenje vaginalnih tamponov
  • odsvetujemo tudi pretirano uporabo odišavljenih mil, ki oslabijo naravno zaščito zunanjega spolovila
  • priporočamo nošenje spodnjega perila iz bombaža, odsvetujemo sintetično spodnje perilo in nošenje preozkih hlač
  • za ustvarjenje normalnega mikrookolja nožnice svetujemo uporabo preparatov, ki vsebujejo mlečno kislino in/ali laktobacile
  • če ti ukrepi ne pomagajo, potem predpišemo protiglivična, protibakteijska ali protitrihomonadna zdravila
  • v obdobju pomenopvze predpišemo tudi vaginalno hormonsko terapijo

Neželjeno nosečnost lahko preprečimo z uporabo barierne kontracepcije (kondomi, femidoni, diafragma), s hormonsko terapijo (postkoitalna tabletka, hormonska kontracepcija, vaginalni obroč), z materničnim vložkom (medicirani Mirena in Jaydess vložek in nemedicirani bakreni maternični vložek) ter s sterilizacijo.

Splav ni metoda kontacepcije!

Vzemite si čas! Naročite se na pregled in poskrbite zase.

Strokovna oskrba zagotovljena.
Naročite se