Project Description

Endometrioza, ciste, miomi

NAROČITE SE

Endometrioza, ciste, miomi

NAROČITE SE

Ciste so lahko nenevarne (benigne) ali nevarne, maligne (npr. karcinomi) in pri njih je potrebno oceniti njihov maligni potencial.

 • Endometrioza, ciste jajčnika

  • Ciste jajčnika so lahko funkcionalne, ki so torej normalne in v naslednjih ciklusih izginejo (npr. folikularna cista, luteinska cista, cista rumenega telesca).
  • Lahko so nenevarne, benigne (npr. dermoidna cista, endometriom) in jih bodisi spremljamo ali pa odstranimo pri laparoskopski operaciji.
  • Ciste jajčnikov pa so lahko tudi nevarne, maligne (npr. karcinomi) in pri njih je potrebno oceniti njihov maligni potencial z ultrazvočnim pregledom in z določitvijo tumorskih označevalcev krvi (npr. CA 125).
 • Endometrioza, ciste jajčnika

  • Ciste jajčnika so lahko funkcionalne, ki so torej normalne in v naslednjih ciklusih izginejo (npr. folikularna cista, luteinska cista, cista rumenega telesca).
  • Lahko so nenevarne, benigne (npr. dermoidna cista, endometriom) in jih bodisi spremljamo ali pa odstranimo pri laparoskopski operaciji.
  • Ciste jajčnikov pa so lahko tudi nevarne, maligne (npr. karcinomi) in pri njih je potrebno oceniti njihov maligni potencial z ultrazvočnim pregledom in z določitvijo tumorskih označevalcevv krvi (npr. CA 125).
 • Globoka pelvična endometrioza

  Gre za pojav žarišč in sluznici maternice podobnega tkiva v področju za maternico (Douglasov prostor), v vezeh, ki podpirajo maternico, v nožnici in črevesu, okoli sečevoda ali pa v mehurju.

  Glavna težava, ki jo ženske navajajo, je bolečina v spodnjem delu trebuha, ki se lahko nekoliko poslabša v času menstruacije. Bolečine se pojavljajo tudi pri spolnih odnosih, pridružene so lahko še težave s črevesom (kri na blatu) in težave s sečili (kri na vodi, prekomerna aktivnost mehurja, zastoj urina v sečevodu in ledvici).

 • Miomi, adenomioza

  Gre za nenevarne spremembe v mišični steni maternice, ki lahko povzročajo težave, kot so:

  • močna in podaljšana menstruacija, bolečina pri menstruaciji,
  • lahko so včasih tudi vzrok za neplodnost in za bolečine v mali medenici.
  • Včasih lahko s pritiskom na mehur povečajo njegovo aktivnost, pri pritisku na črevo pa lahko povzročajo občutek zaprtja.

  Miomi so pogosti, saj jih ima vsaka peta ženska v rodnem obdobju. V času pomenopavze miomi in adenomioza običajno ne povzročajo težav.

Načini zdravljenja

Histeroskopija

je poseg, pri katerem si s pomočjo optike in vira hladne svetlobe  skozi nožnico ogledamo votlino maternice. Poseg poteka brez anestezije v okviru ambulantne obravnave, izvajamo pa jo pri diagnostiki nenormalnih krvavitev iz nožnice, pri ultrazvočno ugotovljenih spremembah v maternici in v primeru neplodnosti. Poseg izvajamo takoj po zaključeni menstruaciji.

Opravljamo ga pri : Pregrada maternice, endometrijski polip, submukozni miom

Globoka pelvična endometrioza

Pri operativnem zdravljenju dajemo prednost laparoskopiji, kjer optična povečava omogoča boljšo preglednost struktur  in organov, s čimer je operacija bolj natančna in popolna ter je spremljana z manj zapleti. Namen operacije je odstranitev vseh endometriotičnih žarišč, kar vodi k boljši plodnosti žensk, obenem pa zmanjšamo bolečine v medenici in druge težave, ki jih povzroča globoka pelvična endometrioza.

O globoki pelvični endometriozi govorimo takrat, kadar so v žarišča zajeti črevo, mehur, sečevoda ali pregrada med črevesom in nožnico.

Adenomioza

Gre za bolezen, ki povzroča močne, podaljšane in boleče menstruacije, pogostokrat je lahko tudi vzrok za zmanjšano plodnost žensk. Zdravljenje je odvisno od želja bolnice. Maternico lahko bodisi ohranimo z uvedbo kontracepcijskih ali hormonskih tablet in vložkov (Mirena) ali pa laparoskopsko odstranimo zgornji del maternice. Za slednjo možnost se odločamo pri ženskah, ki nimajo več želje po otrocih.

Kadar endometrioza zajema mišično plast maternice, govorimo o adenomiozi.

 • Laparoskopsko odstranjujemo tudi miome maternice in izvajamo različne posege na jajčnikih in jajcevodih.

Vzemite si čas! Naročite se na pregled in poskrbite zase.

Strokovna oskrba zagotovljena.
Naročite se