Project Description

Uhajanje vode

NAROČITE SE

Uhajanje vode

BOOK THIS TREATMENT

Urinska inkontinenca je pogosta motnja s katero se srečuje vsaka tretja ženska (34% vseh žensk)!

Težave z mehurem srečamo pri vsaki šesti ženski, okvirno 5% žensk pa toži nad uhajanjem vode ob občutku močnega pritiska na vodo.

 • Uhajanje vode

  • Uhajanje vode ali urinska inkontinenca pomeni vsakršno uhajanje vode, ki se lahko zgodi kjerkoli ali kadarkoli in s tem prizadeti osebi povzroča veliko osebno breme in ji zmanjšuje kvaliteto življenja.
  • Voda lahko uide pri kihanju, kašlju, fizični in športni aktivnosti, pri teku, hoji po bregu navzdol, pri spolnih odnosih, lahko pa voda uide tudi v mirovanju.
 • Prekomerna aktivnost mehurja

  • Gre za motnjo, ki jo označujejo zelo močni in nenadni pritiski na vodo, ki te prisilijo, da opustiš vse aktivnosti, ki jih izvajaš in greš nemudoma na stranišče. Voda pa nam lahko uide še preden uspemo priti do stranišča.
  • Pogosti pridruženi težavi sta še pogosto odvajanje malih količin vode podnevi in odvajanje vode ponoči.

Načini zdravljenja

Zmanjšanje telesne teže, več gibanja, opustitev kajenja, omejitev vnosa alkohola in gaziranih pijač.

Najpomembnejša sta trening mišic medeničnega dna (Keglove vaje) in trening mehurja.

 • Keglove vaje so poimenovane po ameriškem ginekologu (dr. Arnold Kegel, 1894-1981), ki je leta 1942 prvi opazil in opisal, da so mišice medeničnega dna oslabljene pri ženskah po porodu. Te mišice zagotavljajo podporo uroginekoloških organov (sečnice, mehurja, črevesa in maternice) in če so oslabljene, lahko to privede do uhajanja vode in/ali zdrsa ginekoloških organov. S Keglovimi vajami se podpora uroginekoloških organov izboljša, kar lahko omili ali pa celo odpravi uhajanje vode in upočasni zdrs maternice. Poleg terapevtskih namenov, so keglove vaje tudi zelo učinkovit način za izboljšanje intenzivnosti občutkov med spolnostjo – njenih in njegovih.

  Pomembno pa je, da trening mišic medeničnega dna izvajamo pravilno. Pri tem priporočamo trening mišic medeničnega dna, ki sta ga sestavili viš. pred. dr. Darija Šćepanović, viš. fiziot. in Lidija Žgur, dipl. fiziot. Za program vadbe, klikni na povezavo: Vaje za mišice medeničnega dna
 • Pri treningu mehurja hodimo na vodo sprva vsakih 90 minut, nato ta interval tedensko podaljšujemo za 15 minut, dokler po treh mesecih ne dosežemo intervala treh ur. Pomembno je, da v času treninga uživamo okvirno 1,5 l tekočine dnevno (23 ml/kg telesne teže).

S pomočjo elektrike (transvaginalno) ali magnetnega polja (magnetni stol) bodisi direktno ali indirektno dražimo pudendalni živec, s čimer povzročimo krčenje mišic medeničnega dna.

Gre za zdravljenje z zdravili, ki pa je uspešno samo pri prekomerni aktivnosti mehurja. Tukaj predpisujemo antimuskarinike in mirabegron. Pri popuščanju notranje zapiralke sečnice in posledični stresni urinski inkontinenci nekoliko pomaga zgolj vaginalna terapija nožnice z estrogeni.

 • Minisling operacije – Minikim, Ophira
 • Intraobturatorni sling – Needleless
 • Transobturatorne operacije – Kim out-in, TVT-O
 • Retropubične operacije – TVT, Kim bottom-top

Vse operacije izvajamo v lokalni anesteziji in v ginekološkem položaju na operacijski mizi. Tik za vhodom v nožnico napravimo približno 1 cm velik rez in preko njega namestimo trak pod sečnico, ki služi za njeno podporo in preprečuje uhajanje vode. Pacientke gredo domov nekaj ur po operaciji. V staležu so do 5 dni, v kolikor bi to bilo potrebno, sicer ne. Uspešnost operacije je po 10 letih višje od 80%. Pri tistih, ki nimajo težav z mehurjem, pa se uspeh bliža 100%.

 • Injekcijska polnila v sečnico

Poseg se izvaja v lokalni anesteziji. V zgornji predel sečnice vbrizgamo na 4 mesta 1 ml hialuronske kisline, kar zadošča za nabrekanje sluznice v sečnici in posledično za zadrževanje vode.

Učinkovitost laserja v uroginekologiji še ni dovolj dobro raziskana. Uspeh je večinoma kratkotrajen (nekaj mesecev) in to le pri blagih oblikah stresnega uhajanja vode.

Vzemite si čas! Naročite se na pregled in poskrbite zase.

Strokovna oskrba zagotovljena.