Project Description

Zdrs medeničnih organov

NAROČITE SE

Zdrs medeničnih organov

NAROČITE SE

O motnjah statike rodil govorimo, kadar gre za zdrs maternice, mehurja in črevesa.

Za preventivo zdrsa priporočamo redno izvajanje treninga mišic medeničnega dna (Keglove vaje).

Gre za najpogostejšo motnjo. Običajno ima to motnjo skoraj vsaka ženska, ki je rodila vaginalno. Ženske si lahko cistokelo zatipajo kot mehkejšo izboklino ali žogico v spolovilu, ki na dotik ni občutljiva.

Težave, ki jih laho imajo osebe s cistokelo, so prekomerna aktivnost mehurja in zastajanje vode v mehurju, s čimer se povečuje tveganje za vnetje mehurja.

Je nekoliko redkejši, ampak zelo poslabša kvaliteto življenja. Izpadlo maternico lahko ženska sama zatipa kot zdrs nečesa tršega v predelu zunanjega spolovila.

Težave, ki jih ženske imajo, pa so drgnjenje maternice ob spodnje perilo, spremljano včasih s krvavkastimi izcedki, bolečine v spodnjem delu trebuha in v križu, moteno odvajanje vode.

Gre prav tako za pogosto motnjo, ki pa običajno ne povzroča težav. Pri zelo močni rektokeli je včasih prisotna motnja pri izpraznjenju črevesa, oz. občutek nepopolne izpraznitve črevesa.

Je zdrs krna nožnice po odstranitvi maternice in predstavlja vrečo, v kateri se nahaja tanko črevo, lahko pa tudi mehur.

Načini zdravljenja

Za preventivo zdrsa priporočamo redno izvajanje treninga mišic medeničnega dna – Keglove vaje. Z vajami lahko začnemo po porodu, kar se je izkazalo za učinkovit ukrep.  S staranjem se manjša odstotek mišične mase in moč mišic medeničnega dna, zato takrat predlagamo več vztrajnosti.

Keglove vaje so poimenovane po ameriškem ginekologu (dr. Arnold Kegel, 1894-1981), ki je leta 1942 prvi opazil in opisal, da so mišice medeničnega dna oslabljene pri ženskah po porodu. Te mišice zagotavljajo podporo uroginekoloških organov (sečnice, mehurja, črevesa in maternice) in če so oslabljene, lahko to privede do uhajanja vode in/ali zdrsa ginekoloških organov. S Keglovimi vajami se podpora uroginekoloških organov izboljša, kar lahko omili ali pa celo odpravi uhajanje vode in upočasni zdrs maternice. Poleg terapevtskih namenov, so Keglove vaje tudi zelo učinkovit način za izboljšanje intenzivnosti občutkov med spolnostjo – njenih in njegovih.

Pomembno pa je, da trening mišic medeničnega dna izvajamo pravilno. Pri tem priporočamo trening mišic medeničnega dna, ki sta ga sestavili viš. pred. dr. Darija Šćepanović, viš. fiziot. in Lidija Žgur, dipl. fiziot. Za program vadbe, kliknite na povezavo: Vaje za mišice medeničnega dna

Pri zdrsu gre za strukturno motnjo, kjer je edino primerno zdravljenje operativno. Posege izvajamo bodisi v lokalni (sprednja kolporafija), v splošni ali regionalni anesteziji (laparoskopski in vaginalni posegi). Pri operacijah lahko uporabimo bodisi lastno tkivo pacientke ali pa vstavimo mrežice vaginalno ali laparoskopsko, s katerimi izboljšamo podporo uroginekoloških organov.

V zadnjih letih izvajamo predvsem laparoskopske posege (sakrohisteropeksija, pektohisteropeksija, sakrokolpopeksija), ki jih izvajajo redko katere klinike v širši regiji. Po takšni operaciji je manj bolečin, hitrejše je okrevanje, prav tako pa ni bistvenih omejitev, kar se tiče fizičnih, športnih in spolnih aktivnosti. Operacija je varna, verjetnost zapletov pa majhna.

Vzemite si čas! Naročite se na pregled in poskrbite zase.

Strokovna oskrba zagotovljena.